• Poručivanje i podrška
  • Tel: +381 21 528 623
  • Mob: +381616935904

Moda i stil – Mogu li jedno bez drugog?

„Ako bih morala da biram između stila i mode, izabrala bih modu koja je manje pretenciozna, a više autentična. Moda je svojevrsna deklaracija slobode“, rekla je jednom Anna Dello Russo.

Mislite li da je ovo najveća istina modne industrije 21. veka?

O stilu i modi nije prestajalo da se priča ni tada, ni pre ovih izgovorenih rečenica, a pogotovo danas, kada je komercijalno i površno u svakom kadru iole malo pažnje vrednog proizvoda.

Stručnjaci vešto barataju terminima “stil” i moda”, gde modu premeštaju od jedne aktuelnosti do druge, sve dok je ona treća ne zakopa. A, o stilu… Hm…

Sećate li se one osobe koja vam je svojom celokupnom pojavom zaustavila dah? Da li ste upamtili kako je nosila osmeh i pogled, a na koji način je iznela svoj omiljeni odevni komad?

Svako traži takav pečat. Pa, je li taj pečat u sadržaju modnih trendova ili u definisanju stila?


“Moda je prolazna – stil je večan”


Iako je to jedna od najviše citiranih rečenica, koju je, inače, rekla Iv Sen Loran, borba između višeg stepena važnosti mode i stila traje i dalje, ali ne samo među korisnicima modnih brendova, već i među modnim stručnjacima koji stvaraju te brendove i definišu modne trendove.Danas je lako napraviti razliku između mode i stila, za šta možemo da zahvalimo prošlosti. Od Francuske, preko Italije i Nemačke, do Amerike – svet je u konkretnom vremenu, društvu i kulturno-političkom momentu dobio svoju “muzu” mode i svoju “muzu” stila.

Ako bismo primer pretvorili u konkretne osobe, to bi moglo da izgleda ovako: od Marije Antoanete, preko Odri Hepber i Grete Garbo, do Džeki Kenedi i današnjih dama, javnih ličnosti, iz različitih poslovnih sfera.

Tako je, nismo spomenuli Koko Šanel i Anu Vintur, modne stručnjakinje i dva veoma važna lika za modne čitanke.

Priča ide dalje u tom smeru.

Uradi nešto novo i ubedi me!

„Niko ne želi da moda izgleda komično, besmisleno, ili van svih dešavanja, ali svakako želimo da vidimo sve veći broj dizajnera koji će nas ubediti da rade nešto novo, nešto van našeg vremena. Jer, to je ono što modu menja (...)“, Ana Vintur.

Da, ta Ana Vintur, dugogodišnja glavna i odgovorna urednica modnog magazine “Vogue” čija je reč, bar šapuću tako, poslednja u svetu mode.

 

Okej, okej, mi i dalje pričamo o modi, ali šta je ona? Najskuplja haljina u izlogu? Poslednji par cipela koji niko neće? Ona nijansa karmina prljavo roze boje iz Pariza? Polovna roba koju moja komšinica vuče u džakovima?

Šta bi nam Ana rekla?


Moda je trenutni parameter društva upravo u tom stručnom kalupu koji je podložan promeni, a rezultat je društvenih, kulturnih i političkih struja koje se kreću i sada dok ovo čitate. Stil je, sa druge strane, nešto po čemu je ostala poznata Džeki Kenedi, a vezano je za ličnost. Stil, dakle, kreirate sami.

To bi značilo sledeće: moda je sredstvo identifikacije i socijalizacije, neretko i prestiž, ali i primenjena umetnost, a stil je identitet.

U čemu je razlika?

Jer, ona postoji.

Naime, kada bismo te dve imenice posmatrali kao ljudsko biće, moda bi bila osoba koja je “dvolična” i koja se “šlihta” različitim društvenim faktorima kako bi opstala i koja se prema njima ukalupljuje. Ono što kasnije imamo kao produkt jesu korisnici koji ih koriste bez promišljanja i bez upoređivanja sa svojim bićem i unutrašnjim načelima.

Stil bi bila osoba koja je puna samopouzdanja i koja se sjajno oseća u svojoj koži, odeći i obući. To bi potkrepila sjajnim prodornim pogledom i poletnim osmehom.

Da, nešto slično poput naših modela na stranicama društvenih mreža i na sajtu (LINK).

Vidite li sigurnost i stav?

Jasni koraci u izgradnji stila

Ranije u toku teksta spomenuli smo koliko je za trenutni modni svet važna svest koju imate o stilu, o čemu relativno često priča Ana Vintur. Upravo je ona govorila o načinima za brži dolazak do njega, ali takvog da se nastani dugoročno i koji neće da vas “boli” jer je vaš.

Videćete, jedan savet se nadovezuje na drugi.

Stil je ono ko ste vi i trebalo bi da bude udoban za nošenje dokle god vama to odgovara, a ne da bude sila trenda kojoj bi trebalo da se prepustite. Dakle, birajte ono šta vam se dopada i šta vam dobro stoji i nećete pogrešiti.Jedna od većih grešaka koju, prema Ani, rade upravo žene je oblačenje suprotno propocionalno godinama. To, primetićete, rade i tinejdžerke i žene koje se bliže pedesetim, i kasnijim godinama. Upravo je pritisak konzumerizma taj koji pokušava da nastavi taj trend, ali preporuka je da se tome oduprete što pre.

I ne samo to: istražujte i menjajte šablon, jer – nije li isto oblačenje često i dosadno? Eto, možda će, na primer, tašne na koje niste obraćali pažnju da vas “osveže” i upotpune stajling.

Sa kraja na početak

Polako ćemo oblikovati u celinu ove zajedničke misli, ali ćemo se za trenutak vratiti načinu na koji smo počeli. Da biste razumeli stil i modu, analizirajte sebe na vrlo složen, ali rezultatima bogat način: zapitajte se da li vidite sebe kao nekoga ko odgovara vremenu, kulturi i trenutku – inspirisaće vas detalj.

Na kraju da zaključimo: moda i stil mogu jedno bez drugog, ali i ne moraju – zavisi od vašeg personalitija.

Šta birate?

Hvala na izdvojenom vremenu za čitanje! Ukoliko su informacije koje ste dobili korisne – podelite blog. Očekujemo sa nestrpljenjem vaše komentare.

Upišite komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon što ga pregleda administrtor sajta *